916-988-8890

Check Your Dental I.Q.

Multiple Choice QuestionsRead each question and choose the best answer. Scoring below.

1. The best toothbrush bristle is:
(a) Medium
(b) Hard
(c) soft
(d) electric

2. Teeth grinding and gnashing (bruxism) can lead to:
(a) a pain in the neck
(b) Sore teeth
(c) Headaches
(d) all of the above

3. The dentist’s word for cavities:
(a) holey teeth
(b) caries
(c) cartels
(d) fillings

4. Straightening of the teeth is called:
(a) orthodontics
(b) pediatrics
(c) geometry
(d) endodontics

5. It’s been proven that fluoride:
(a) is experimental
(b) makes teeth resistant to decay
(c) is found in popcorn

6. Expectant mothers should visit the dentist:
(a) before the child is born
(b) during odd-numbered months
(c) no until the baby is 6 weeks old

7. Keeping baby (primary) teeth in good condition:
(a) is important for the child’s speech development
(b) helps the child chew properly
(c) helps avoid major expense later on
(d) all of the above

8. Replacing or relining dentures:
(a) never has to be done
(b) can be done at home
(c) gives a more youthful appearance

9. Softening of the tooth enamel caused by chemical changes is called:
(a) bleaching
(b) demineralization
(c) unglossed enamel

10. Your child’s first visit to the dentist should be:
(a) when he has a toothache
(b) when he decides to go
(c) when he’s a toddler

Scoring:

8-10: You’re a genius! Maybe you should go to dental school.
5-7: Nice try, keep studying,
4 or less: You haven’t been doing you homework. Stay after school.

Answer Key:

1—c 2—d 3—b 3—b 4—a 5—b 6—a 7—d 8—c 9—b 10—c

About Binu Thomas, DDS

As the head of a boutique, patient focused practice in the heart of Orangevale, Dr. Binu Thomas has been practicing general dentistry for over 20 years. He graduated in the top of his class at dental school, and took advanced training in preventative pediatric dentistry. Over the years, he has trained under some of the best known cosmetic dentists in the nation. He has further advanced his skills and knowledge in endodontics (root canal), cosmetic dentistry, and oral surgery. His efficient, attentive services lead patients to feel well cared-for, no matter their dental needs. His professional team will show you the respect and attention you deserve from the moment you schedule your first appointment. Dr. Thomas has been married for over 20 years to his beautiful wife Aveena, and they have two wonderful children, Joshua and Ariyana. Dr. Thomas is very involved in his community and helps out at the local church, food closet and more.

Subscribe & Connect With Thomas Family Dentistry

Subscribe to our RSS feed and connect with Dr. Binu Thomas!

, , , , , ,